Sunday, December 30, 2007

Kara Kedilerden uzak Insanliga Yakin Bir 2008 dilegiyle..

Bugun 2008 yilina girecegiz. Herkes birbirlerine saglik, mutluluk, basarilar, huzur ve bunun gibi bircok guzel dileklerde bulunurken asil bizi biz yapan, diger canlilar'dan ayiran insanligimizi tekrar kavusma dileklerini unutuyoruz.

Peki insanlik nedir diye hic dusundukmu yada insan oglu olarak dogdugumuzdan hepimiz kendimizi insanmi saniyoruz?

Bana gore insanlik sudur:

Insan olan kisi din,dil,irk ayrimi yapmadan herkese yardim ve dost elini uzatir. Zaten insan olmayanlar bu eli tutmazlar. Insan olan sokaktaki sahipsiz basi-bos hayvanlara zarar vermeyi eglence gormez, onlara yardim etmeyi insanlik gorevi bilir. Insan olan baska insanlarin yasadigi kotu olaylari yada felaketleri 'hak etti' diye gormez. O haksizlik ve felaketleri durdurup, bir baska kisininde basina gelmesin diye ugrasir. Insan olan kucuklerine baska turlu sevgi beslemez, buyuklerine olan saygisinida yitirmez.

Peki kacimiz insanlik gorevlerimizi yerine getirip insan olmayi basarabiliyoruz su zamanda?

Cok azimiz malasef. Ben bile bazen bu kurulmus duzenin bir parcasi olup, sesimi fazla cikaramadigim icin kendime kiziyor, basimi alip cekip gitmek istiyorum insan oglunun daha elinin dokunmadigi yerlere. Cunku soyle bir bakin, insan oglunun dokundugu neresi varsa mahvolmus durumda su dunyamizda. Yasadigimiz su gezegeni bile yasanmiyacak hala getiren, birbirmize zehir eden bizleriz. Nedenide insanligimizi yitirmemiz.

Simdi yukaridaki satirlarimi okuyarak hemen aklindan 'adama bak ya, yeni yil icin yazdigi yazi ile yine karamsar yine ic karartmis' diyen olursa kusura bakmasin, pembe gozluklerimi kaybettim ve her yilin bizlere guzel seyler getirmesini umut etmek yerine, gecen yillarin bizlerden goturdugunu yazarak belki gelecek yeni yilda bir kac insanda olsa hayatinda ufak degisiklikler yaparsa bu yazim sonrasi benimde ufacik bir insanliga faydam olur =).

Su internet artik herkesin kapilarini dunyanin diger ucundaki insana bile acan bir iletisim araciyken bunu bile insanligi unutmus serefsizlerin insan kalabilenleri uzmek amaci icin kulandigi bir ortam yapiyorlar gunden gune.

Insanlarin guvenlerini kazanip onlarin o guven ile paylastigi ozel seyleri herkese acik ortamlarda paylasiyorlar. Bu kisiler gulsen'in sarkisindaki misralardaki kisiler:

"başkalarının üzüntüleriyle sevinip övünenler
aslında insanlığını kaybedip gizlice dövünenler
dostunun aşkının her hücresini tek tek sömürenler
kötü kalpli plancı sevgi düşmanı çok sayın kara kediler"

Ne guzel soylemis.

Bu yukaridaki kisimida belki yazimi okuyan eskiden beni taniyanlar yalnis anlayip o misralari eskiden dost oldugum ve aramdaki bir tatsizlik ile dostlugumu bitirdigim bayana laf soktugumu dusunebilir. Kesinlikle ona karsi yazilmis degildir o kisim. Tam tersi ona ve bana dost gozukup ikimizinde dostlugunu kendi pis amaclari icin kullanan, 2-3 kisi daha fazla okur belki diye her turlu sekle girip ortalarda 'insan' gozuken ama insanligi unutmus 'kara kediler' icin yazilmistir.

Onlar gibi internetin bircok yerinde baskalarinin iyi niyetini, dostlugunu ve guvenini kendi bir anlik sevinc veya zevkleri icin kullanarak karsilarindakileri uzen insanligini unutmus kara kedilerle dolu.

Insanligini unutmus kisilerden nasil beklersinizki dostlugun manasini bilsinler. Ilkonce karsinizdaki insan olmaliki o sizin dostunuz olabilsin ve onun dostluguna guvenebilesiniz.

Bu tur dostluga insan oglu sahip olamadigi icin zaten bu kavgalar ve savaslar hala devam etmektedir su yasadigimiz dunyada.

Ilkonce insanim demek yerine 'turkum, amerikaliyim, almanim, hiristiyanim, muslumanim..etc' diyoruz gururla ama insanim diyemeyiz gururla dunyanin icinden bulundugu su ortamda. Uzerinde yasadigimiz dunyayi bile gunden gule yok edip, gelecek nesillere yasanmayacak bir dunya birakiyoruz.

Herseyden once insan oldugumuzu unutmayalim, bunun icinde ilkonce 'insanim' diyip, insanlik gorevlerimizi yerine getirelim cevremize ve bu yasadigimiz dunya'ya karsi.

Iste benden sizlere birkac oneri insanlik adina.

Sigara iciyorsaniz bunu birakin. Hem kendinize, hem cevrenizde yasayan canlilara hemde dunyaya bir insanlik gorevini yapmis olursunuz. Sigaraya harcadiginiz o parayida sevdikleriniz icin harciyabilirsiniz yada onlardan daha cok ihtiyaci olan kisilere.

Kimlermi?

Onlar kimsesiz cocuklar ve yaslilar.

Haftada bir kere gitmeyi imkansiz goruyorsaniz 2 haftada bir gitmeyi kendinize gorev edinin bu kurumlara. O kimsesiz cocuklari yada yaslilarin surekli gordugu bir yuz, duydugu bir ses olun, unutulmadiklarini ve onlarinda sevenleri oldugunu gosterin.

Insanligini unutmus kisiler tarafindan terkedilmis onlari insan olarak sizler terketmeyin.

Yasadiginiz apartmanda yasayan bekar ogrenciler varsa arada onlari yemege davet edin yada goturun. Onlarin uzaklardaki yasayan yakin aileleri olun.

Apartmaninizda yasayan yasli yalniz yasayanlar varsa arada kapilarini calin, hatirlarini sorun, yiyecek alis-verislerini yapin onlar icin. Onlarin eli ayagi olun.

Apartmaninizda yasayan dul bir bayan varsa, ona destek olun, guc verin, ona baska gozle bakmak yerine.

Hergun calistiginiz dostlariniza gunaydin demeyi unutmayin ve hatirlarini sorun. Sirf dedikodu icin arkadaslik yapmayin. Onlarin en kotu zamanlarinda huzuru buldugu bir insan olun.

Otobuste okuz gibi oturmak yerine otobuste gordugunuz ozurlu insanlara, yaslilara, cocuklu kisilere yer verin. Ozurlu insanlarin eksiklikleri ile dalga gecmek yerine, onlara o eksikliklerini hisetirmemek icin elinizden geleni yapin.

Arabanizla yasadiginiz semtin dolmus/otobus duragi onunden gecerken gordugunuz sirada bekleyen yasli yada cocuklu ailelere teklif edin sizlere gidebileceklerini.

Arada bir gittiginiz kafe'de yada lokantadaki hizmet eden kisiye 50 lira degil 100 lira bahsis birakin. Belki sizi etkilemez biraktiginiz o bahsis ama onu alan kisi icin cok fark edecektir.

Sokaktaki basi bos hayvanlara yardim edene kizmak yerine onlardan ders alarak sizlerde yardim edin.

Benim liste boyle uzuyup gider, cunku insanligin gunden gune unutuldugu bu dunya'da o kadar cok sey varki insanlik namina yapilacak.

Umarim 2008 bizleri kara kedilikten uzaklastirip, insanliga yaklastirdigi bir yil olur.

Hepinizin yeni yili insanlik dolu, saglikli, mutlu ve huzurlu olsun.


No comments: