Sunday, November 02, 2008

Amerikadaki Secimler-2

Bir onceki yazimda genelde demokratlarin adaylarini anlatim. Bu yazimda'da Cumhuriyetcilerin adaylarina genel olarak deyinip, son olarakda 2 gun sonra yapilcak genel secimlerdeki fikrimi aktaracagim.

Bu yazinin ilk kismini 1 aydan biraz fazla zaman once yazmistim. O zamandan bu gune o kadar olaylar ve oylarda degismeler olduki politikanin borsa olayi gibi olduguna karar verdim. Kimse bilemiyor yarinin ne gosterecegini.

Simdi gelelim Cumhuriyetcilerin basbakan ve yardimcisi adaylarina. Anlatigim gibi basbakanliga Mccain aday oldu, yardimcisi olarakta kendisine bayan Palini secti.


Ilk yazimdaki medya ilgisinin nasil Paline kaydigini anlatmistim. Mccainin yardimcisi olarak Palinin ismini soyledigi ilk gun bircok kisi Palin kimdir bilmiyordu bile. Bilinen bilgilere gorede Demokrat adaylarin Palin'in karsinda zor anlar yasayabilecegini cunku kadini kotuleyecek yada ona saldirilcak bir kusuru olmadigini soyluyorlardi. O zamanlar bilinen sadece Palin'in 5 cocuk annesi, ulkesi icin calisan bir bayan, tek oglunu Iraktaki savasa yolayan, dinine bagli, milliyetci ve tabiki isci bir kocaninda esi oldugu soyleniyordu. Yani kisacasi halkin icindeki bircok kadindan biri gibiydi Palinki, Obama'nin Clintoni kendine yardimci aday secmemesinden sonra beyaz orta kesimin bayan oylari tehlikeye girmisti. Cogu Clintoni gormek istiyordu basbakanlik koltugunda, Obamada secmeyince ona oy vermiyeceklerini soyluyorlardi kadin secmenler. Iste Mccain resmen kumar oynarcasina riskli bir secim yaparak Palini sectiki hem o bayanlarin oylarini Cumhuriyetcilere kazandiracagini dusundu hemde Obamanin daha ilk gunden oylarini almakda zorlandigi isci beyaz amerikali erkeklerin oylarini alip partisine secimi kazandirabilecegini dusundu.

Ilk zamanlar dusundugude oldu gibiydi. Ilgi Palin uzerinde olumluydu taki Palinin kizinin evlilik disi hamile olma haberi ortaya cikana kadar. Tabiki Obamaci medya bu haberi biktirana kadar anlatti ve yazdi.

Okumusunuzdur kesin, son 2-3 gundurde kadinin giydigi kiyafetlerin alindigi pahali magza, modacisindan bahsedip, bunlarin parasinin Mccain'in kampanyasinin butcesinden odendigi soylendi. Bence haber bile olmiyacak bir haberdi cunku Palin Mccainin kampanyasina cok para kazandirdi. Insanlar onunla teke tek sohbet icin binlerce dollar veriyordu. Ikincisi kadin kampanya adina ulkeyi adim adim dolasip, binlerce kisi onunde konusmalar yapiyor, elbetteki en iyi sekilde cikmasi lazim ve kadinin aday olmadan once giydigi kiyafetler uygun gorulmediyse kadin kendi cebinden gidip herhalde para odeyip hergun yaptigi konusma icin degisik bir kiyafete para harciyamazdi. Parti icin yapiyor ve partinin bunu karsilamasi dogal olarak goruyorum.

Bundan onceki saldirdiklari konu ise kadinin kocasinin 20 yil once alkollu araba kulanirken yakalanmasi olayiydi. Kisacasi kadinin gelmisini gecmisini dese dese en ufacik acigini bulup halkin gozunde onu basbakan yardimciligina layik olmayan yetersiz biri olarak gostermeye calistilar. Sonra kadinin birde tv'de yaptigi teke tek sohbet programlarinin obamaci tv yapimcilari istedikleri sekilde o sohbeti kesip bicip kadini halkin karsina iyice aptal biri olarak lanse ettiler.

Sonra Palin'in birde bir kilisede Irak icin soyledigi sozleri gunlerce gosterdiler. Kadin Irak savasinin ALLAH tarafindan Amerikali sinamak icin yapildigini ve guclu olup ALLAH'a guvenmemizi ve tabiki oraya cocuklarimizi korkmadan savasa yolayip, o sinavdan gecmelerini istiyor. Tabiki bu gercekten mantik disi birsey. Bunu soyleyen kisinin ulke yonetiminde olmasi insani korkutabilirki zaten oylede oldu. Bu konusma medyaya sizdiktan sonra insanlar Palin'i savas yalnisi, dinle kafayi bozmus cahil bir kadin olarak gorulmeye baslandi.

Iste bundan sonrada Cumhuriyetcileri aldi bir panik, ilkonceleri Mccainin iyi bir secim yaptigini dusunenenler simdi Palin yuzunden oylari Obamaya kaybetiklerini dusunmeye basladilar. Cunku ulkede bagimsiz secmenler var, bu kisiler genelde ulkenin kaderini belirliyor secimlerde. Bunlar ne demokrat nede cumhuriyetci olarak kayit yaptiriyolar secimler oncesi, secim gunune kadar hangi partiyi sectiklerini bilmeniz imkansiz. Fakat yapilan anketlere gore bu bagimsiz secmenlerin yoneldikleri kisinin Obama oldugu soyleniyor. Birde hala Cumhuriyetcide olsa Mccain'emi oy verecek yoksa Obamayami, yada tam tersi demokratken oyunu Obamayami yoksa Mccainemi verecek kararsizlarda var. Her eyaletteki secimleri Obama en az %6 puan onde gotursede kararsizlarin oy orani ile Mccain o eyaletleride kazanabilir diye ihtimal goz onunde tutuluyor. Mccain hatta yapilan anketlerin yalan ve yalnis bilgileri verdigini, kendisi ve Obama arasinda daha az bir puan farki oldugunu ve onuda kararsizlarin oylariyla kapatip secimleri kazanacagini soyluyor.

Obamaci medyanin haberlerine gore Obama silip supurcek bu secimlerde. Cumhuriyetci medyanin haberlerine gorede Obama buyuk ihtimal kazanabilir ama cok yakin bir secim gececegini, her an bir supriz yasanip belki Mccain secimleri kazanabilecegide soyleniyor.

Bana gore ise Obama kazancak ama kazanirsa neler olacak bilmiyorum. Adamda gercekten bir karizma var insanlari ikna edip pesine takan. Ayrica cok zeki, caliskan biri ve kendi cikarlari ve hirsi icin hic gozunu kirpmadan 20 yillik gorustugu kisiye bile sirtina donen birisi. Boyle birisi Amerikanin cikarlarini korumak icinde kendinden ve baska seylerden odun verirmi ve verirse bu bizim yani Turkiye adina iyi olurmu dusunuyorum. Yardimcisi bir onceki yazimda yazdigim gibi zamaninda Turkiye'ye biraz kafa tutarcasina direktifler vermis biriside. Basbakan yardimciligi koltuguna oturunca elindeki guc ile iyice aslanlasirmi bilemiyorum.

Ama tek bildigim yinede Mccain ve Palin ikilisine karsilik bu ikili daha iyi hem ulkemiz adina hemde dunya adina. Mccain'e birsey olsa dusunun Amerikanin basbakani kim olacak? ALLAH'in Irak savasi ile Amerikalilari sinadigini dusunen birisi =)

Ilginctir burdaki Cumhuriyetciler genelde dincilerden olusuyor. Bush mesala ALLAH tarafindan gorevlendirildigini soyleyip, hacli seferi acmisti Irak'a saldirdiginda. Sonra degistirdi sozlerini ama bir kere agzindan kacirmisti. Palin ise yukarida yazdigim gibi dusunuyor Irak olayini. Boyle bir parti ulkenin basina gelince malasef hem Amerikayi hemde Amerika ile iliskileri olan ulkeleride degistirdi. Mesala en guzel ornek bizleriz. Amerika bizim hukumete arka ciktigi gibi birde burdaki Fetoscular artik cirit atar oldu. Eskiden buraya gelen ogrenciler, doktorlar, muhendisler sunlar bunlar Ataturkcu diyebilecegim kisilerden olurken simdi ummetci kisilerden goruyorum. Nerdeyse Amerikadaki her eyalette bir dernekleride var Fetoscularin. Bunun icin parayi nerden buluyolar bilmiyorum ama cok guzel sekilde Amerikanin her yerine yayilip sonra buraya calismaya yada okumaya gelen kisileri bir sekilde aglarina dusuruyolar. Bir yil once konustugun adam Ataturk'u overken birden bakiyorsun Fetosu ovuyor sana, bu ergenekon davasi ile gercekler ortaya cikacak diyor, tutuklanan kisiler icin seviniyor. Kisacasi sanki su uzay korku filmlerinde uzaylilarin dunyalinin beynini yikayip yeni bir insan yapmasi gibi karsinda Fetoscu medyanin yazdigi cizdigi herseye inanan, Fetosun ulkemiz adina bi nimet oldugunu dusunen ve onun sayesinde cok olumlu seyler yapildigini sanan bir insan(lar) goruyorsunuz.

Umarim demokratlarin ulke yonetimini Obama ile gecirdikten sonra Turkiyedeki gelecek secimlerde'de bizim basimizdaki iletten kurtulup iki ulke arasindaki iliskiler Clinton zamanindaki gibi yakinlasip guclenerek, ulkemizdeki durust guclu korkusuz basbakan yada dis isleri bakanimizin Obama hukumetinin dikkatini Amerikada gunden gune guclenen Fetoscular uzerine cekerek onlarin gercek amac ve emelerini gostererek bu gidisati durdurmak icin iki ulke yoneticileri kollari sivarlar.

Yoksa Turkiyemizde oldugu gibi, Amerikada'da Ataturkcu dusunceler sinsice yok edilmeye devam edilcek !

P.S: Sinemalarda gosterime girmis 'Mustafa' filmi uzerine yazim secimlerden sonra. Daha once bir arkadasin sayfasinda ve kendi sayfamda Can Dundar'in nasil ruzgara gore yon degistirdigini ve guvenilir biri olmadigini yazmistim. Bu film ile gercek Dundari simdi cogumuz tanidik ama ne yazikki bazi entel libos gecinenler Yamuk'un nobelini savundugu gibi Dundarinda cok guzel bir arastirma yapip belgesel hazirladigini soyleyebilir. Fakat diyecegim tek sey, onu bunu birakin ve bu belgesel filmin yayinlandigi zamanlamaya bakin. Bu bile size birsey gostermeli!

No comments: