Friday, November 14, 2008

Basbakan Obama!



Yukaridaki video benim malesef ses kaydi yapamayan kamera ile tv'den canli kayda aldigim Obama'nin secimleri kazandigi kesinlesince Chicago'nin Grant Parkinda yaptigi konusmadir.

O aksam Amerikanin ufakli buyuklu bircok yerinde bayram havasi vardi ama Chicago'daki farkliydi. Cunku Chicago kendi eyaletlerinin senatorunun basbakan olmasindan ayri bir gurur duyup, onu sevincini ve gururunuda yasiyordu. Isin komik yani, bundan 2-3 yil once cogu Chicagoluya gidip "Barrak Hussein Obama kim?" deseniz belki isminden dolayi terorist bile diyebilirdi =) Kisacasi Chicago'da bile cogu kisi Obamayi tanimiyordu.

Obama zaten ilk senatorluk secimini kaybetmis, 2'cisine cok yakin cevresi 'bence hemen geri deneme cunku yine kaybedersen bu senin politika hayatinin sonu olabilir' dedigi bir kisiydi. Fakat Obama'nin bir baska yazimda bahsetigim bitmez bilmeyen hirsi ve kendi ego'su ile kimseyi dinlemeyerek ikinci kez aday oldugu senatorlugu kazandi. Onu kazanmasida bir baska ilginc olay cunku rakiplerinin 2'de farkli skandallara adlari karismasiyla Obamaya senatorluk kapisi acilmisti. Simdi dusunuyorumda belki onlarin o zaman patlak vermesini saglayan bu Obamanin hala bilinmeyen arkasindaki maddi guc olabilir. Bilirsiniz paranin acamadigi kapi yok.

Iste size en guzel ornek. Obamanin Basbakanligi =)

Adam Amerikan tarihinde gorulmemis sekilde para topladi ve bu parayida oyle kendi lehine kulandiki, artik cogu kisiye gina gelmisti surekli kapisinda bir Obama reklami takili gormek, posta kutusunda bir reklam bulmak yada telefona caldiginda otomatik kayit edilmis bir sesin size neden Obamaya oy vermeniz gerketigini anlatan mesaji duymak.

Yukaridaki anlatigima ornekdir. Kapima secim gunu dahi gelip, beni bulamayinca taktiklari 'bugun obama oy ver' ve yine kapima kadar gelen genc bir kizin verdigi ufak kitapcik Obama'nin yapabileceklerini anlatan.

Ne Clinton nede Mccain'ciler kapima 1 kere gelmedi ama Obamacilarin sayisini hatirlamiyorum bile. Hele secimlere son 1 hafta kala, gunde 2 kisi gelir olmustu. Benim yasadigim bolge Pennsylvania bu donem anahtar eyaletlerden biri olabilir derken her zamanki gibi demokratlar aldi ama isi garantiye almak icin bu eyalette bile oyle bir kampanya yurutuki Obamacilar, inanilmazdi.

Internet kampanyasi ise basli basina anlatilcak bir konu. Adam sirf kendi sayfasini acmakla kalmayip, en populer olan sitelerde'de kendine sayfalar yaptirdi. Mesala youtube ve flickr.
http://www.flickr.com/photos/barackobamadotcom sayfasina giderseniz onun icin gonullu calisanlarin ne cok bu secimlerde emek verdiklerini gorebilirsiniz.

Bu kisacasa Obama'nin kendi basina kazandigi bir zafer degildir. Evet kendisi akilli biri olarak elindeki imkanlari iyi kulandi ama ona o imkani taniyan, ona gece/gunduz, yagmur/camur demeden gonullu calisan insanlarin zaferidir. Bence tarihi Obama degil, Obamaya o destegi ve firsati veren Amerikalilar yazdi.

Herkes Amerikali bir zencinin basbakan olmasinin tarihe gectigini yazip ciziydi. Bende size kisacasi baska bir acidanda tarih yazildigini anlatmak istedim bu yazimda. Anlatmak istedigimde ilk defa bir secimlerde medyanin, internetin ne kadar onemli olup, arkasina aldigi bu gucler ve maddi destekle 2-3 yil once Chicagolularin bile tanimadiklari 2 yil bir senatorluk yapmis bir adamin basbakan olabilmesi.

Secimin ertesi sabahi gazeteyi okurken sunu dusundum bide.

Birilerinin diktator olarak lanse etmeye calistigi Ataturkumuzun kurdugu Turkiye Cumhuriyetinde kadinlarimiz Amerikadaki kadinlardan once secme secilme hakkina sahip olup, bir bayan basbakan bile secerken bu ulkede 50 yil oncesine kadar otobuslerin arka koltuklarina layik gordukleri, politikada ve devlet yonetiminde hic deneyemi olmayan bir zenciyi basbakan secerlerken onun karsinda 40 yili askin sure ulkesi icin calismis, ic ve dis politikada basarili ve taninmis zeki bayan Clintoni secmediler.

Yilmaz Ozdil'in bir yazisinda Turkiyenin zencileri kadinlardir demisti. Aslinda o sozler sanirim dunyanin cogu ulkesi icinde gecerli. Bu ulkede bile kadina basbakanligi cok goruyolar, yapamiyacagini dusunuyorlar!

Kendilerin zenci basbakan secen Amerika bakalim ne zaman hazir olacak bir kadin tarafindan yonetilmeye.