Thursday, November 26, 2009

Ortaya Karisik..(Florida, domuz gribi, kurban bayrami,Izmir taslari)

Su an saat 12:30am yani gece yarisi, 1 saat sonra Florida'ya arabamla yola cikiyorum. Bizimkilere bayram suprizi yapayim dedim =). Yarin yani Persembe gunu burda 'sukran' gunu, ingilizcesi Thanksgiving.Bunlarin bayrami ama her dinden/irktan insan kutluyor bu gunu burda. Cuma'da bizim Kurban bayramamimiz bilindigi gibi.

Neyse ortaya karisik dedim ya, sadece Floridaya gidisimi yazmiyacam tabi. Herkesi bir sekilde ilgilendiren su domuz gribi uzerinede doktor arkadaslardan edindigim bilgileri paylasayim dedim.

Uzun suredir tanidigim bir doktor arkadas var, o bir yemege davetliydi ve benide cagirdi. Onla oraya gitigimde tabiki en cok konusulan konu bizim domuz gribi dedigimiz swine flu virus olayi uzerineydi. Ben de hazir bu kadar doktoru bulmusken Turkiyedeki su kulanilcak igneyi sordum. Hepsi 'vurulmayiz' dediler o asi icin. Icin de bulunan civa yani mercury Amerikada yasaklanmis kulanilmasi cunku bir nevi zehirmis. Vucudan atilmasida imkansiz gibi birseymis bir kere alindiginda. Hatta otizme bile neden oldugunu dusunen doktorlar varmis. Neyse iste simdi belki anlamisinizdir neden Tayyip'in cikip biz ailecek olmiyacagiz dedigini. Kendilerini riske almak istemiyorlar icinde zehir bulunan bir maddeyi vurularak. Amerikadaki igne icinde bu civa yok, Kanadadan almis Amerika asilarini. Simdi kendileri icin gelistirip cogaltiyorlar ve bizde o kadar basarili zeki bilim adamlarimiz varken onlara ikman saglanmadigi icin iste boyle milyonlarca euroya gidip  zehirli igneleri alip sonra cikip 'ben olmiyacam' demeye utanmayiz.

Neyse iste ordaki doktorlara sordum peki igne olunamiyorsa ne yapilmali (cunku Amerikada'da yeterli asi bulunmiyacak). Hepsinin soyledigi ellerinizi sakina burun ve gozlerinize surmeyin, bol sabunla sicak suda yikayin, disaridan gelir gelmez ustunuzu degisip hemen elimizi yuzumuzu sicak/sabunlu suyla yikamak, tabi imkaniniz varsa sicak bir dus almak en iyisi. Sivi antibacterial hand sanitizer denilen, turkcesi antibakteriyel el temizliyicisinden alip alis-veris yerlerine/is/okul/otobus gibi herkesin ellerini deydigi yerlere elledikten sonra bu sivi el temizliyici ile ellerimizi hemen temizlememiz, oksururken elimizle agzimizi kapamak yerini agzimizi kolumuza dogru dondurup kolumuzun ic kismina dogru oksurmemiz, bolca c vitamini icmemiz (fazlasini idrarla atiyoruz zaten) ve uzerinde 5000 iu yazan D vitaminden icmemiz. Eger 5000 lik bulamazsaniz 1000'liginden alip ondan 5 tane icebilirsiniz. Bu dedigim 2 vitamin bu tur virus ve hastaliklara karsi vucudun direncini artirdigi gibi, savasiyormusta. Bazilarimiz ben bolca sebze meyva yiyorum zaten, icmeme gerek yok C vitamini felan derse, onlara diyecegim icecegin 3-4 c vitamini gundelik, 1 sepet portakal yemis degerinde. Siz yinede yazdiklarimi yine siz bir doktora danisin, benim burdaki doktorlardan aldigim tavsiyeler bunlar ama.

Simdi geleyim bir baska konuya. Bu aksam gazetelere goz gezdirirken Kurban bayrami hakkindaki bir haber icinde kendimce biseyler yazacam. Habere gore psikologlar uyariyormus Kurban kesimini goren cocukta problem yaratabilir diye. Desene bizler hepimiz kurban bayrami tranvalarini atlamamis sorunlu insanlarmisiz bu zamana kadar =). Eski gunleri yad ederiz, artik eski bayramlar/gunler sunlar bunlar yok deriz ama onlari bizlerin yok edigini gormeyiz.

Mesala burda Amerikali olmayan bile hindi alip evinde pisirip dedigim sukran gununu kutluyor. Ama o kisilerin cogu kurban kesip evinde kurban bayrami kutlamaz ben size diyeyim. Ya ben dindar degilimki bana ne dini bayramdan der ya da birden hayvansever takilir, koyunun o sekilde kan akitilmasina vahsilik derki aldigi kasaptan ya da marketten et acaba nasil geliyor. Vahsilik der koyunun kan akitilmasina ama Ispanya'ya binlerce euro verip boga gureslerini izlemeye spor der.

Neyse olayi iyice dallandirip budaklandirmiyayim, kisacasi Amerika 200 kusurluk gecmisi olan bir ulke oldugu haldi kendi geleneklerini kendileri yaratip bunu nesilden nesile tasiyabiliyor. Iste size yarinki 'sukran' gunu. Her yer tatil ve herkes ailecek bir araya gelip bu gunu kutluyorlar, ertesi gunde her yer tatil ve onlarin 'black Friday' dedikleri Amerikanin en ucuz gunu oluyor, sabahin 4'de cogu dukkan aciliyor ve insanlar birbirlerini cignedikleri bile oluyor ucuzluktaki seyleri kapmak icin. Adamlar iste bu sekilde geciriyorlar bu 2 gunlerini. Yani bizdeki gibi bayram geliyor nereye gideyim ya da aman evde oturup kafa dinliyecem hic kimseyi davet edemem demiyor. Gazetede yaziyordu, Dubai ve simdi adini unutugum bir baska ulke icin rezarvasyonlarda patlama olmus bu bayram icin. Sanirim Tayyip'in dedigi gibi birilerin teyet geciyor ekonomik kriz ya da bazilari tatiravanla gidiyor micmaya =)

Ondan sonra su Izmir'deki olayada iki laf etmezsem duramam. Nede olsa Izmir dogumlu biri ve Urfa'da bir ayagi bir sekilde olan benim soz hakkim var bu olayda. Ilkonce Izmirliler delikanlidir kadini/erkegi. Bakin Istanbula ya da Ankaraya, herifler molotof kokteyleri atip otobus yaktilar gupe gunduz ve bi bok olmadi o serefsizlere, onu Izmirde deneselerdi o molotofkokteyleri bi yerlerine sokulur sonra gosterilirdi bak bakalim nasil fitili tutusturuluyor =) Izmirliler ayrica irkcida degildir cunku Izmir de her kesimden insan yasir ve hepside 'ne mutlu Turkum' diyebilenlerdendir. O yuzden ordaki taslama olayi Kurt halkina degil, orda serefsiz teror bayragi acan ve actiranlaraydi. Teroristleri ciceklerle karsilayanlaraydi.

Simdi Urfaya geleyim. Urfa'ya dedem savas zamani gorevli olarak gonderilmis. Urfaliyi sanli Urfa yapanlardan yani rahmetli dedem =) O yuzden bir ayagim ordandir. Askerligimi yapmaya gitigim yil gidip gezdim orda ve insanina hayran kaldim. Urfaya bir sekilde gidip orda misafir kalan kisiler ne dedigimi anlar. Insanlari verecendir, bir kelime Turkce bilmeyeni bile size yardimci olmak icin herseyi yapar. Kallesi sevmezler ve afetmezlerde. Arada Ibo gibi hiyar tiplerde ciksa Urfalilar sozu ozu bir insanlardir.

Iste size ulkemin iki ayri yeri ama ozunde ayni insanlar var. Bu insanlari karsi karsiya getirmeye calisanlar var. Fakat getiremezler cunku ne kadar provakosyonda yapsa o serefsizler, sagduyulu Izmirdeki vatandaslarimiz gibi  diger vatandaslarimizda irkcilik yapmaz, Kurt asilli vatandasa saldirmaz/tas atmaz, ne de kurt asilli vatandas o atilan taslari kendine atilmis gorup galyana gelip cikip Turklere saldirmaz. Cunku her iki kesimde bilirki o taslar aramizdaki yilanin basini ezmek icin atilan taslardir ve bu halk dusmanini iyi bilir ve delikanlicada korkmadan savasir elindeki sadece tas bile olsa.

Ben iste bazi hiyarlar gibi cikip 'demokrasiye, insan haklarina uymadi, Izmire yakismadi' felan demiyorum, yakisti Izmire bence =) Bir kere daha gosterdi dusmana ayagini denk almasi gerektigini. Cunku DTP bir politik parti degil, teroristlere yataklik yapan bir gruptur bana gore.

Boyle bir sozde politik partinin birde serefsizce teror bayraginin acildigi bir konvoyunda taslanmasi kadar dogal sey yoktur. Bu Amerika'da olurdu, Avrupanin her bir ulkesinde de eger teror orgutunun sozculugunu yapip onlarin simgesi olan bayrakla tur atmaya calisan bir sozde politik parti olsaydi.

Neyse hadi ben kacar, herkese iyi bayramlar!